23 feb 2015

Tweede Kruiswoord

Expositie "Zeven Kruiswoorden" in de Catharina Kerk te Doetinchem van 1 maart tot en met 4 april 2015.
Ik heb het Tweede Kruiswoord `Heden zult gij met mij in het paradijs zijn`, verbeeld met een driedimensionale tekening van drie figuren, ieder met een eigen karakter.


Heden zult gij met mij in het Paradijs zijn
Aan dit tweede “kruiswoord” (Lucas 23:43) gaat een heel verhaal vooraf, waarvan ik voor mijn kunstwerk gebruik maak van de tekst vanaf vers 39. De scène begint bij die ene misdadiger die eigenlijk de heersende opinie over Jezus verwoordt wanneer hij zegt: “Als je de Messias bent? Red jezelf dan en ons erbij”.
De andere misdadiger reageert heel anders. Hij verwijt zijn collega een gebrek aan ontzag voor Jezus en vervolgens vraagt hij eerbiedig aan Jezus om aan hem te denken als hij in zijn koninkrijk komt.
Interessant is om even stil te staan bij de betekenis van messias.
Voor Joden is de messias de leider die een periode van vrede en welvaart voor Joden en andere volkeren gaat inluiden. Verschillende keren in de geschiedenis zijn er onder de Joden trouwens mannen opgetreden die aanspraak op de titel van messias maakten.
Voor christenen heeft de Messias  een menselijke en een goddelijke kant. Hij wordt aangeduid als de Zoon van God en is zelf God, die samen met de Heilige Geest de drie-eenheid vormt.
Terug naar de scène op Golgotha.
Jezus wordt gekruisigd vanwege vermeende valse profetieën en opruiing en de beide misdadigers proberen hun hachje te redden, ieder met verschillende argumenten.

Dit verhaal over gruwelijkheden bij botsingen tussen kerk en staat, tussen gelovigen en niet gelovigen; tussen fundamentalisten en spotters is van alle tijden.