6 jul 2011

Geborgenheid, geluidskoepel en statie #9

Het sprookje van het venijnige zaadje dat een kapelleke werd.[i]

Er was eens, heel heel lang geleden, een klein venijnig zaadje dat op het landgoed Enghuizen in Hummelo uitgroeide tot een statige, reusachtig  grote, Venijnboom ook wel bekend als Taxus[ii]. Op zekere dag sloeg dondergod Donar (of was het Zeus) toe.  Een grote zijstam, met al haar zijtakken, zeeg krakend ter aarde. Het deel van de boom dat nog verankerd was in de aarde, groeide door. Wie nu goed op zoek gaat kan nog steeds, op het landgoed, deze gehavende boom vinden.
De afgebroken stam stierf langzaam weg, maar werd op zekere dag gered door twee mannen, die verblind door haar schoonheid, haar meenamen en omtoverde tot een kunstwerk in de gedaante van een klein Gotisch Kapelletje. Op deze manier een tweede leven gevend aan een bijna verloren gewaande boomstam.
Voor de goede verstaander dus ook een kort maar bondig “Cradle to Cradle”( C2C ) sprookje.

Taxus hout is echt heel mooi, met z’n roodbruine kernhout en witgrijze spinthout eromheen.
Samen met mijn zoon, die meubelmaker en meubelontwerper (www.meubelmakerijfundi.nl ) is, hebben we dit kunstwerk in eerste instantie gemaakt voor de kunstwandelroute Hummelo, editie 2010. Daar had het een fantastische plek tussen twee reusachtig grote Kaukasische vleugelnoten. Wellicht herinneren een aantal van u dat nog wel. 
U moet van mij aannemen dat we heel wat gestoeid hebben met  de meest geschikte vorm om de prachtige stam zoveel mogelijk tot zijn recht te laten komen. Uiteindelijk hebben we die centraal geplaatst, met aan weerszijden twee van haar, als slagtanden, gebogen takken. Zo ontstond er een soort mini Gotisch kapelletje. Het is een plek geworden waar je als het ware in kan staan en je omringt wordt door mooi en krachtig hout en je dan veilig voelt. Vandaar de titel “Geborgenheid´. 


[i] Uitgesproken bij de opening van het zomerprogramma 2011 van Catharina cultureel op 3 juli 2011, waar “geborgenheid te zien is tot eind augustus (di,do en za)
[ii] Taxus bevatten giftige stoffen, ook de zaden. Vandaar de naam Venijnboom.



Geborgenheid in de Catharina Kerk



Geborgenheid in de tuin
                                                                  
Op een groot tuinfeest van vrienden, 25 juni, met o.a. een verhalen verteller, een mimespeler, een soort Nina Hagen, een eenpersoons voorlees poƫzieplek, en een klein maar prachtig circus theatervoostellinkje stonden ook drie van mijn kunstwerken.
De eerste is een koepeltje met geluid en licht behoeft enige uitleg. In september 2009 voor het eerst gemaakt voor een nachtvoorstelling bij Martin Pracht in Silvolde. In 2010 geƫxposeerd in de Bibliotheek Galerie van Zelhem, en nu in de tuin van Daan Vermeer in Doetinchem.


De koepel wordt gevormd door een halve bol van aluminium met een doorsnede van 120 cm, die aan de binnenkant is bedekt met roestaanslag. Door jarenlange inwerking van water met verroest ijzer is een aanslag ontstaan die een prachtig landschap vormt op het aluminium. Zie eerste afbeelding. De koepel staat op palen en wordt van de buitenwereld afgesloten door een gordijn. Binnenin dit “tempeltje” is een langzaam ronddraaiende licht- en geluidsinstallatie geplaatst. De verschillende kleuren licht geven steeds weer een andere beleving, die versterkt wordt  door de prachtige muziek van de Nederlandse, minimal music componist, Simeon ten Holt. 





koepel in expositieruimte van het Web 

 landschap van roestaanslag 

binnenkant van de koepel

Het derde kunstwerk is “Geborgenheid” die eerder te zien was op de Kunstwandelroute in Hummelo 2010. Omdat die vanaf 3 juli tot eind augustus in de Catharinakerk te zien was heb ik de sokkel nu van CorTenstaal gemaakt. Hierboven de opstelling in de tuin en ook in de kerk. Ter gelegenheid van de opening van de zomerexpositie heb ik het sprookje van het zaadje dat een kappeleke werd verteld.

Het derde kunstwerk is statie #9 die reeds op verschillende plekken te zien is geweest en waarover ik eerder al iets meer heb geschreven. Zie elders op de blogspot.


kruiswegstatie #9